Näringslivet i Lund

Lund är en av Sveriges äldsta städer och det finns en rik historia i staden. Stadens näringsliv har genom historian varit centrerat kring kyrkan, universitetet och kulturen. Staden är fortfarande ett akademiskt högsäte med mängder av högutbildad arbetskraft.

Lund är en av Sveriges äldsta städer och det finns en rik historia i staden. Stadens näringsliv har genom historian varit centrerat kring kyrkan, universitetet och kulturen. Staden är fortfarande ett akademiskt högsäte med mängder av högutbildad arbetskraft.



Länge var dock Lund en medeltida stad med en stor kyrka och ett bra universitet. 1856 drogs sedermera järnvägen till Lund från Malmö och spåren fortsatte sedan norrut. I och med det nådde den industriella revolutionen staden och då även urbaniseringen. Lund blev dock, trots sitt strategiska läge vid Södra stambanan, inte särskilt industrialiserat jämfört med de flesta andra svenska städerna. Istället hamnade många industrier i Malmö. I Malmö hamnade då även mycket av den handel som tidigare skett i Lund. Böndernas handelsrutter gick nu istället till Malmö.



Att Lund inte industrialiserades så hårt berodde till stor del på stadens universitet, den beryktade sjukvården i staden och kyrkans dominans. Kyrkan och universitet var så viktiga att man inte behövde bygga så många industrier i Lund.



Under 1800-talet och tidigt 1900-tal byggdes järnvägen ut kring staden vilket tillsammans med en drös andra faktorer ledde till att universitetet expanderade. Från mitten av 1800-talet och framåt har Lunds universitet haft en ökande tillväxt och hela tiden rankats som ett toppuniversitet i hela Europa. I takt med det ökande antalet studenter skapades fler institutioner och flera universitetsbyggnader kom till, under slutet av 1800-talet byggdes bland annat dagens universitetsbyggnad och det gamla sjukhuset norr om Lundagård. År 1900 hade universitet omkring 1 000 elever.



Staden växte dock organiskt och många nya områden började ploppa upp på åkrarna i utkanten av stadskärnan. Bland annat Klosterhusen, Jutahusen och Professorstaden var från början halvt isolerade områden som började byggas utanför staden men som idag är centralt belägna. Staden behöll dock sin medeltida karaktär och förblev rund.



Under 1930-talet var arbetslösheten hög i Lund som i flera andra städer under den perioden. Staden fortsatte dock att växa och i takt med det växte även universitetet.



Den långa traditionen av forskning och entreprenörskap har lett till att många företag, både världsledande internationella jättar och nystartade småföretag, etablerat sig i staden. Här finns även mängder av välutbildad arbetskraft. I samspel mellan universitetet och näringslivet har flera forskning- och utvecklingsföretag genom åren hamnat i Lund. År 1983 började man bygga Ideon på mark som tidigare var åkrar öster om stadens centrum. Ideon var då den första företagsbyn i Skandinavien och det blev genast en succé. Idag lever runt 300 företag i byn. Life science, IT och cleantech är de vanligaste branscherna. Ideon ligger i direkt anslutning till Lunds Ekonomihögskola och Lunds Tekniska Högskola och relationen till universitetet och forskning är mycket nära.



Lund växer fortfarande och nya bostadsområden, kommunikationsleder, företag och industrier tillkommer successivt. Staden har positionerat sig som ett innovativt centrum för nyskapande industri och forskning.



Näringslivet är fortfarande genomsyrat av den universitetsstad som Lund är. Utöver de tusentals cyklande studenterna som ständigt är en del av stadsbilden så utgör universitetet tillsammans med universitetssjukhus viktiga arbetsgivare i staden som sysselsätter väldigt många av stadens invånare.



Bland de viktiga företagen i Lund finner man jättar som bland andra Tetra Pak som tillverkar maskiner och material för att ta fram förpackningar för juice, mjölk och andra flytande produkter. Andra storföretag är Gambro som är ett globalt företag inom medicinteknik, AstraZeneca som är en global läkemedelsjätte, Sony Mobile som producerar mobiltelefoner och Alfa Laval som tillverkar ventiler, pumpar och värmeväxlare.



Andra stora arbetsgivare är Lunds Energi AB, ST-Ericsson, Bibliotekstjänst och Axis AB. Det finns även ett utbrett handelsliv i staden med gott om butiker och affärer. Lund förutspås en fortsatt tillväxt och staden fortsätter växa tillsammans med universitetet och näringslivet.