• Evenemang idag
Fredag
17
Mars 2017
Lunds Konsthall Lund

Vernissage: Albert Wiking

Vernissage av Albert Wikings utställning "We Have A Dream" med fotografier av bland annat artisten och feministen Zara Larsson.

Tid: 18-21


Möt fler än hundra inspirerande personer som alla följt sin dröm! Vad fick dem att våga ta steget, hur tänkte och vad kände de? Se porträtten och läs berättelserna om Dalai lama, Zara Larsson och många andra. Projektet inleddes i Lund för flera år sedan av två vänner utrustade med en enkel kamera och en hotmailadress.

Att ha en dröm är en stark drivkraft. Syftet med utställningen och boken We Have a Dream är att inspirera alla till att våga följa sina drömmar, stora som små, nu eller långt senare i livet. Att drömma ger kraft och mod.

Lunds konsthall visar ett urval av 114 porträtt från hela världen tagna under åren 2002–2016. Till varje porträtt hör en berättelse som bär budskapet att ingenting är omöjligt. Utställningen är ett dokument över vår tid med några av världens mest kända och inflytelserika personligheter sida vid sida med okända engagerade ungdomar som verkligen vill påverka sin direkta omgivning. Gemensamt för dem alla är att de drömmer om förändring och står upp för sina värderingar.

We Have a Dream är i grunden ett fotoprojekt, men ambitionerna sträcker sig långt utanför porträttens ramar. Initiativtagarna Albert Wiking, som porträtterat de medverkande, och Oscar Edlund, som intervjuat, vill bidra till en mänskligare värld genom att framhålla exempel från hela världen. Ett myllrande nätverk av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl nått fram har det ibland tagit år att nå en överenskommelse och få till ett möte.

– Både vi och de porträtterade är övertygade om att konsten har en verklig potential att påverka genom en människa i taget. Vår dröm är att varje betraktare ska föra berättelserna vidare och själva inspireras till handling. För att faktiskt ha lyckats ro i land med det här tror jag det varit en fördel att vi inte haft en organisation, ett land eller en statsminister i ryggen. Det är något som de medverkande har fascinerats av, säger Albert Wiking.

– Det har varit en lång resa. Det tog mellan fyra och sju år att få med Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Dalai lama och Jane Goodall i projektet. Den gemensamma nämnaren för alla medverkande är att de har en berättelse som berör, berättar Oscar Edlund.

Bland de porträtterade märks medlemmarna i punkbandet Pussy Riot och den kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiwei – personer som står upp för demokrati. Det gör även världens yngsta fredspristagare Malala Yousafzai, som kämpar för flickors rätt till skolgång. Här medverkar också människorättsdomaren Navi Pillay, musikerna Annie Lennox, Quincy Jones, Patti Smith och Timbuktu, modellen och skådespelaren Ruby Rose, författarna Chimamanda Ngozi Adichie och Yeonmi Park, konstnären Marina Abramovi?, liksom FN-tjänstemännen Anders Kompass och Jan Eliasson.

En av de första att fotograferas var utrikesminister Anna Lindh. Porträttet togs i Lund och intervjun skulle ske vid en senare tidpunkt. Men en kort tid därefter bragtes hon om livet i ett brutalt vansinnesdåd. Hennes avtryck lever kvar i denna utställning.

Albert Wiking, (1956), initiativtagare, fotograf och formgivare. Wiking har ett flertal utställningar och böcker bakom sig, däribland Eldvatten (1998) om kända och okända människors relation till alkohol, som först visades i Lunds konsthall och sedan turnerade under flera år och sågs av över en miljon besökare. Lundafotografen Albert Wiking är nu tillbaka med en ny utställning vars idé föddes i Lund. Utställningen har redan besökts av 84.750 personer på Fotografiska i Stockholm. Wiking har det nuvarande publikrekordet på Lunds konsthall från utställningen Eldvatten.

Oscar Edlund, (1979), initiativtagare, ansvarig för intervjuer och rekrytering. Edlund har tidigare arbetat för Sveriges Television, H.M. Konungens stiftelse Ungt Ledarskap och Nobelstiftelsen.

Wiking och Edlund har tidigare tillsammans producerat boken och utställningen Rött – Mellan Kärlek och Revolution (2001).

Daniel Rydén, (1955), journalist och mångårig medarbetare på Sydsvenskan, har skrivit texterna till We Have A Dream. Han har utkommit med en rad böcker, bland andra 101 historiska misstag, Historiens tyranner och En fiende på tallriken. Tilldelades 2003 Publicistklubbens utmärkelse Guldpennan.

I siffror

717 st

har besökt evenemanget på Lund.info

POPULÄRT I Lund JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Lund.info kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Lund. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

November